El conjunt romànic de la Vall de Boí

ROMÀNIC -CONJUNT ROMÀNIC DE LA VALL DE BOI-


Durant els segles XI i XII, a la VALL DE BOI es va viure una important activitat constructora i artística. Colles de picapedrers, mestres pintors i tallers d’artesans van aixecar, decorar i moblar un conjunt d’esglésies romàniques excepcional: Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat i Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll. Vuit esglésies i una ermita declarades patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO.

Construïdes sota la influència del romànic llombard, les esglésies de la VALL DE BOI són edificis funcionals, d’una o tres naus que s’aixequen amb petits carreus de granit i es cobreixen amb embigats de fusta o voltes de canó. Per sobre de tot, destaquen els campanars: esveltes torres de planta quadrada que complien una funció de comunicació i vigilància del territori. Frisos de dents de serra, bandes llombardes i arquets cecs decoren rítmicament els exteriors dels absis i els campanars.

A l’interior de les esglésies els conjunts de pintura mural, els davallaments de la creu, les talles i els frontals d’altar omplien els espais d’imatges destinades a revelar els valors espirituals de la societat medieval.

Avui, gran part d’aquests béns mobles es conserven a Barcelona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, però és a la VALL DE BOI, a l’espai per al qual van ser creades, on les còpies d’aquestes imatges ens transmeten tot el seu sentit i ens permeten entendre’n la funció original.

Actualment aquest conjunt es gestiona des del Centre del Romànic de la VALL DE BOÍ. L’obertura al públic de les esglésies, l’edició de material informatiu i les visites guiades que s’ofereixen des del centre són el millor mitjà per conèixer aquest ric patrimoni.


Per a més informació:

Centre del Romànic de la VALL DE BOÍ 
Camí del Batalló, 5
25528 Erill la Vall
Tel: 973 69 67 15

 

Email: info@centreromanic.com

Web: www.centreromanic.com

 

  

CONJUNT ROMÀNIC DE LA VALL DE BOI-PARC NACIONAL AIGÜESTORTES-BALNEARI CALDES DE BOÍ-ESTACIÓ ESQUÍ BOÍ-TAÜLL
COLL-SARAÍS-CARDET-BARRUERA-DURRO-ERILL LA VALL-BOÍ-TAÜLL

 

 

Accions del document