Aller au contenu principal

900 Any Taüll

900 anys de la consagració 

de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll

El 2023 es commemora el novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll per part de Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, els dies 10 i 11 de desembre del 1123. Tant l'una com l'altra són considerades com dues de les obres més emblemàtiques del Romànic català, tan pel que fa a l'arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Així mateix, l'any 2000 van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí, perquè totes elles són "un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte". També, per "l’important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí", i perquè són el dels "profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus".

En aquest sentit, el govern de Catalunya, a través del Departament de Cultura, ha considerat mereixedors de celebració els 900 anys de la consagració d’aquestes dues esglésies i junt amb el Centre del Romànic i l'Ajuntament de la Vall de Boí han promogut l'Any Taüll, en tant que aquest cerimonial litúrgic serveix per enquadrar cronològicament un dels episodis pictòrics més transcendents de la creació romànica europea i que des d’una vall profunda del Pirineu català es projecta amb intensitat expressiva per la història de l’art universal.

El tret de sortida d'aquesta commemoració serà el dia 9 de desembre amb un acte institucional a l'església de Santa Maria de Taüll i durant tot l'any que ve hi ha programades tota una sèrie d'activitats d'investigació, museïtzació, divulgació i difusió

Podeu consultar el dossier de premsa aquí 

Més informació 900 Any Taüll