Vés al contingut

Tret de sortida a l'any Taüll

Any Taüll

Dissabte 9 de desembre, La Vall de Boí ha donat el tret de sortida a l'Any Taüll, la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll per part de Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre. L'any commemoratiu està impulsat pel Departament de Cultura, l'Ajuntament de la Vall de Boí i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí.

L'església de Santa Maria ha estat l'escenari de l'acte oficial d'obertura que ha fet homenatge al patrimoni del municipi i als seus veïns. L'acte ha comptat amb el president de la Generalitat, el molt hnble. Pere Aragonès, la consellera de cultura, Natàlia Garriga, l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera i moltes altres autoritats d'altres institucions implicades.

Centenars de persones, entre autoritats i població, han participat en l'acte d'obertura que ha començat a dos quarts de sis de la tarda, un acte que ha combinat els parlaments de representants d'institucions amb projeccions audiovisuals d'experts en art i veïns de la Vall de Boí.

A banda de l'acte institucional, tot el cap de setmana, el Centre del Romànic de la Vall de Boí ha obert les seves portes de manera gratuïta a totes les esglésies romàniques de la Val en l'horari habitual.

Diumenge 10 de desembre ha tingut lloc l'acte religiós amb una missa a Santa Maria de Taüll oficiada pel bisbe de la Seu i copríncep d'Andorra Mon Senyor, Joan Enric Vives.

Les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll són considerades com dues de les obres més emblemàtiques del Romànic català, tant pel que fa a l'arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al MNAC. Així mateix, l'any 2000 van ser declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco.

La commemoració de l'Any Taüll s'allargarà fins al mes de desembre de 2024 amb un programa que inclou actuacions de conservació, museïtzació i divulgació de les dues esglésies.