Vés al contingut

Durro, els pobles més bonics d'Espanya

Durro, un dels pobles més bonics d'Espanya

El poble de Durro

Pobles més bonics

Durro es troba enlairada sobre la vall de la Noguera de Tor  a 1.395 metres d'alçada, i una mica allunyada de les principals vies de comunicació,  cap al Port de Caldes i la que baixava del port d’Erta cap a Taüll i Boí. Etimològicament el nom, provindria del basc DURRU i vol dir "allunyat".

Va ser una entitat independent fins al 1965, any que es va agregar al municipi de la Vall de Boí. Avui encara, jurídicament, és una Entitat Municipal Descentralitzada juntament amb el nucli de Saraís.

Rústic i medieval

Durro manté un aire rústic i medieval, amb un nucli antic abrupte i cases que combinen l'aspecte residencial amb el ramader i agrícola. La solidesa de les construccions i els detalls acurats de la decoració exterior demostren la prosperitat passada del poble.

La Nativitat de Durro

L'església romànica de la Nativitat del segle XIII, declarada Patrimoni de la Humanitat, destaca per la seva monumentalitat, que dona testimoni de la importància del poble de Durro a l'Edat Mitjana. Hi destaquen les gran proporcions de la nau, el campanar, la portada esculpida i el porxo.

L’ermita de Sant Quirc

Molt a prop i a només vint minuts caminant, trobem l’ermita de Sant Quirc del segle XII, declarada, també, Patrimoni de la Humanitat, en un terreny proper des d’on es poden apreciar bones visites de la vall.

No et perdis...

La Festa Major Xica i la Festa Major

La festa major xica se celebra el dia 16 de juny en honor a sant Quirc. Al voltant de la festivitat se celebra la baixada de falles. Uns quinze dies abans han anat al bosc per tallar els pins i els boixos per preparar el faro que s'alça just davant de l'ermita de Sant Quirc de Durro. El faro està compost per un pi alt, clavat a terra, envoltat de pinatells apuntalats de dalt, i els buits s'omplen de boix.

El diumenge abans de la festa, es preparan les falles, amb un feix de teies lligades verticalment i el mànec per poder agafar-les.

El dia de la baixada, es reuneixen tots els fallaires per anar cap a l'ermita i encendre el faro que servirà per posteriorment encendre les falles. Amb totes les falles enceses i tots en filera, a davant de tot fadrí major, van baixant cap al poble fins arribar a la plaça, que plena de gent i al so de la música animen l'arribada dels fallaires.

La festa Major, se celebra el dia de la Mare de Déu de setembre, el 8 de setembre, i els majordoms i majordomes ballen el Ball pla que encara es manté a dia d'avui, i es quan fan el canvi de majordoms i majordomes qui seran els nous encarregats de preparar la festa per l'any vinent.