Pla de Sostenibilitat Turística

Què és?

El Pla de Sostenibilitat Turística Patrimoni Mundial, accessibilitat universal de La Vall de Boí és un projecte dotat amb una inversió de 2 milions d'euros finançats pels fons Next Generation que es desenvoluparà entre el 2022 i el 2024.

El pla està alineat amb els eixos estratègics definits a l'Estrategiade Turisme Sostenible d'Espanya 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el Pla de Màrqueting de Turisme Catalunya. Les actuacions pivoten sobre 4 eixos programàtics: transició verda, eficiència energètica, transició digital i competitivitat de l'oferta.

El Pla pretén promoure un model de desenvolupament turístic que sigui inclusiu, sostenbile i intel.ligent que permeti convertir la Vall de Boí en una referència global de turisme accessible i situar-la com a destinació de muntanya de turisme inclusiu líder als Pirineus.

Amb aquest objectiu es desenvoluparan els següents projectes tractors:

- Creació d'una experiència turística inclusiva al conjunt romànic, Patrimoni Mundial per la UNESCO que permeti millorar l'accessibilitat universal de les persones amb diferents nivells de discapacitats, plantejant nous productes turístics i nous mecanismes d'interpretació que millorin l'experiència de visita.

- Creació de l'Outdoor Park Vall de Boí. Un projecte integral d'equipaments esportius a l'aire lliure, activitats i rutes segmentades per modalitat esportiva, que permetrà la projecció conjunta de l'oferta de turisme actiu de la vall i el treball coordinat entre els diferents actors.

- Un nou sistema de mobilitat sostenible al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través d'un mitjà de transport eco-eficient i un sistema d'informació intel.ligent que millori l'experiència, la seguretat i l'accessibilitat de l'usuari.

- Noves infraestructures i productes turístics per a nous públics que contribueixen a frenar l'estacionalitat, la diversificació de l'oferta a través de rutes interactives i gamificades per a famílies i una xarxa de miradors inclusius i Starlight.

- Un sistema intel.ligent d'informació i de màrqueting dels recursos i productes turístics que permeti el desplegament d'un pla de senyalització turística intel.ligent, un nou pla de màrqueting i nou sistema de comercialització de l'oferta.

El pla suposarà una transformació del model turístic actual cap a una major especialització, diversificació, desestacionalització i digitalització de l'oferta que ha de permetre la millora de la competitivitat de les empreses i generar noves oportunitats econòmiques per als habitants de la Vall de Boí.

Accions:

Podeu consultar el resum de les accions concretes que formen part del Pla de Sostenibilitat de la Vall de Boí si premeu pstvb

Notícies:

Pumptrack

El primer equipament realitzat dins el Pla de Sostenibilitat és la construcció d'un pumptrack que forma part de l'Outdoor Park Vall de Boí.

Un equipament esportiu per a tots els públics, a la zona del passeig del riu de Barruera tant per a bicicletes, patinets, patins com per a skates, on poden circular impulsant-se amb la inèrcia adquirida en els salts i peralts del circuit.

Aquest circuit és un lloc d'entrenament i aprenentage esportiu que complementa i millora la conducció amb bicicleta de muntanya, l'esquí i l'snowboard.  

E-commerce

Entre les accions del Pla es planteja dotar el destí de les eines tecnològiques suficients per tal de col·laborar en la digitalització de l’oferta turística, millorant-ne la seva gestió, promoció i comercialització.

En aquest sentit, el passat dia 14 a les 17.00h es va convocar la primera reunió de treball amb les empreses on es va presentar una nova proposta d’e-commerce per a tot l’empresariat, amb l’objectiu de valorar la possibilitat de millorar la plataforma actual  per alguns o accedir a una plataforma de comercialització per primer cop als altres.

GOOGLE STREET VIEW

El Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, donada la gran importància de la transformació digital per al municipi, ha engegat un projecte d'enregistrament d'imatges per a la plataforma Google Street View.

Les imatges en un format 360º donaran visibilitat a l'important conjunt romànic de la Vall de Boí declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO permetent al visitant fer una visita virtual de tot el conjunt romànic, tant a l'interior com a l'exterior.

Així, en aquesta primera digitalització es podran veure Sant Quirc i la Nativitat de Durro, l'Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, Sant Feliu de Barruera i Santa Eulàlia d'Erill la Vall i es preveu finalitzar la digitalització de tot el conjunt així com altres espais del municipi en el termini d'un any.

Aquesta acció forma part del Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, finançat per la Unió Europea, Next GenerationEU.

El passat dimecres 16 de novembre, a la seu de Pimec Lleida, la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, va presentar les inversions turístiques a les comarques lleidatanes contemplades en el marc de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de Sostenibilitat turística en destinacions.

A l'acte de presentació va assistir l'alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera qui va presentar el Pla de Sostenibilitat de la Vall de Boí, que compta amb 17 accions  quantificades en 2 MEUR.

Els altres dos projectes que també es van presentar i van ser seleccionats en la convocatòria de 2021, i finançats amb els fons europeus Next Generation UE, són:

- Naturalment Lleida de la Diputació de Lleida;

- Segre Rialb, destí nàutic d'interior, del Consorci de Segre Rialb.