Pla de Sostenibilitat Turística

Què és?

El Pla de Sostenibilitat Turística Patrimoni Mundial, accessibilitat universal de La Vall de Boí és un projecte dotat amb una inversió de 2 milions d'euros finançats pels fons Next Generation que es desenvoluparà entre el 2022 i el 2024.

El pla està alineat amb els eixos estratègics definits a l'Estrategiade Turisme Sostenible d'Espanya 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el Pla de Màrqueting de Turisme Catalunya. Les actuacions pivoten sobre 4 eixos programàtics: transició verda, eficiència energètica, transició digital i competitivitat de l'oferta.

El Pla pretén promoure un model de desenvolupament turístic que sigui inclusiu, sostenbile i intel.ligent que permeti convertir la Vall de Boí en una referència global de turisme accessible i situar-la com a destinació de muntanya de turisme inclusiu líder als Pirineus.

Amb aquest objectiu es desenvoluparan els següents projectes tractors:

- Creació d'una experiència turística inclusiva al conjunt romànic, Patrimoni Mundial per la UNESCO que permeti millorar l'accessibilitat universal de les persones amb diferents nivells de discapacitats, plantejant nous productes turístics i nous mecanismes d'interpretació que millorin l'experiència de visita.

- Creació de l'Outdoor Park Vall de Boí. Un projecte integral d'equipaments esportius a l'aire lliure, activitats i rutes segmentades per modalitat esportiva, que permetrà la projecció conjunta de l'oferta de turisme actiu de la vall i el treball coordinat entre els diferents actors.

- Un nou sistema de mobilitat sostenible al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través d'un mitjà de transport eco-eficient i un sistema d'informació intel.ligent que millori l'experiència, la seguretat i l'accessibilitat de l'usuari.

- Noves infraestructures i productes turístics per a nous públics que contribueixen a frenar l'estacionalitat, la diversificació de l'oferta a través de rutes interactives i gamificades per a famílies i una xarxa de miradors inclusius i Starlight.

- Un sistema intel.ligent d'informació i de màrqueting dels recursos i productes turístics que permeti el desplegament d'un pla de senyalització turística intel.ligent, un nou pla de màrqueting i nou sistema de comercialització de l'oferta.

El pla suposarà una transformació del model turístic actual cap a una major especialització, diversificació, desestacionalització i digitalització de l'oferta que ha de permetre la millora de la competitivitat de les empreses i generar noves oportunitats econòmiques per als habitants de la Vall de Boí.

Accions:

Podeu consultar el resum de les accions concretes que formen part del Pla de Sostenibilitat de la Vall de Boí si premeu pstvb

Enquesta 

Des del 27 de desembre de 2022 fins el 19 de febrer de 2023 hem tingut activa una enquesta distribuida entre tots els establiments turísitics, via web i xarxes socials, que ens ha d'ajudar a conèixer les necessitats dels nostres visitants i poder crear experiències. Se n'han recollit unes 1200 i entre tots els participants s'han sortejat 2 forfaits per a l'estació d'esquí de Boí Taüll.

Notícies:

Inauguració mirador i passarel.la de Santa Maria de Cardet

Avui dissabte 25 de març s’ha inaugurat el nou mirador i la passarel.la de Santa Maria de Cardet, que s'emmarquen dins del Pla de Sostenibilitat Turística, finançat mitjançant els fons Next Generation UE i inclòs en un dels quatre eixos amb el que es defineix el Pla, la transició verda i sostenibilitat.

Presidit per l’alcaldessa de la Vall de Boí i presidenta del Consorci Patrimoni Mundial la Sra. Sònia Bruguera i Diego, a l’acte inaugural hi han assistit entre altres representants, el M. Hble. Sr. Roger Torrent i Ramió, Conseller d’Empresa i Treball i la Sra. Marta Domènech i Tomàs, Directora General de Turisme.  

La intenció d’aquest projecte és la de crear una oferta de miradors inclusius per a persones amb qualsevol diversitat funcional, amb la finalitat de facilitar-los l’accés als espais naturals d’especial valor ambiental i paisatgístic fomentant la interacció amb el medi natural i en aquest cas de Santa Maria de Cardet poder contemplar el seu imponent absis.

Amb aquesta primera actuació es pretén arribar a crear una ruta de miradors com a un nou reclam i producte turístic, que permeti a tothom gaudir del paisatge de la Vall de Boí des d’un altre punt de vista.

Els atractius de la Vall de Boí obtenen una excel.lent valoració online.

El Pla de Sostenibilitat turística de la Vall de Boí treballa per incorporar noves actuacions i ara ha estat un nou i detallat estudi de la satisfacció del visitant i de la reputació de més de 250 recursos turístics del territori que el passat dilluns 20 de març es va presentar a totes les empreses de la Vall de Boí. L'estudi s'ha realitzat a partir de l'anàlisi de prop de 50.000 opinions i valoracions compartides pels usuaris als canals online, en relació a la seva experiència amb els allotjaments, restaurants, atractius naturals, culturals o esportius de la Vall de Boí.
Les conclusions d'aquest projecte, que ha estat realitzat en col.laboració amb l'empresa especialitzada en intel.ligència turística Vivential Value, i que s'ha presentat a totes les empreses del municipi, permetrà dissenyar un pla d'actuacions per tal de reforçar tant la visibilitat dels recursos com mantenir la satisfacció general dels visitants.
Els principals resultats de l'estudi destaquen, que el referencial sectorial iRON,  Index de Reputació Online, del global de l'experiència turística al municipi de la Vall de Boí se situa en un 8.63 sobre 10. Que específicament els atractius turístics vinculats a la cultura, la natura i activitats esportives tenen un iRON molt destacable. Seguidament tant com la gastronomia com els serveis de restauració i allotjament enforteixen els resultats d'una experiència positiva per al visitant..
Vist el resultat de l'estudi, el següent pas serà dissenyar un seguit d'accions de sensibilització i alineament de tot el sector per tal d'aconseguir una destinació reconeguda i apreciada per la singularitat del seu patrimoni i la qualitat dels seus serveis i d'aquesta manera aconseguir un elevat nivell de fidelització entre visitants actuals i potencials, acompanyada d'una menor estacionalitat i una major sostenibilitat econòmica.

La Vall de Boí fa accessible el contingut de les webs de la destinació i del Centre del Romànic

La pàgina web de la destinació de la Vall de Boí www.vallboi.cat i del Centre del Romànic www.centreromanic.com ja disposen d’un widget d’accessibilitat que facilita la navegació i la comprensió del contingut a usuaris amb alguna dificultat o trastorn. Persones amb dificultats visuals, cognitives, d’aprenentatge i altres alteracions motrius se’ls facilita aquesta navegació i comprensió per a que els continguts digitals puguin ser accessibles a tothom, independentment de les seves capacitats o limitacions.  Amb aquesta eina volem que tots els nostres visitants potencials tinguin les mateixes oportunitats a l’hora d’informar-se, conèixer el destí i el nostre patrimoni.

Aquesta acció forma part del Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, finançat per la Unió Europea, Next GenerationEU.

L'Ajuntament de la Vall de Boí farà accessible Sant Joan de Boí

El pressupost ascendeix a 97.000 euros

L'Ajuntament de la Vall de Boí iniciarà properament les obres per millorar l'accessibilitat a l'església de Sant Joan de Boí, que consistiran en una millora de l'accés des de la zona d'aparcament, amb un reforç del mur i permetent l'entrada des de la porta lateral. Segons l'alcaldessa, Sònia Bruguera, "permetrà a les persones amb cadira de rodes o dificultats de mobilitat poder accedir a l’església". Els treballs s'han adjudicat per un import de 97.000 euros i es preveu que s’iniciïn en les properes setmanes. Aquesta actuació s'emmarca dins del Pla de Sostenibilitat Turística, finançat mitjançant els fons Next Generation UE.

S'inicia l'obra d'adequació de l'accés a persones amb mobilitat reduïda a l'àbsis de Santa Maria de Cardet.

L’església de Santa Maria  de Cardet, declarada Patrimoni Mundial amb totes les esglésies de la Vall de Boí, té un espectacular àbsis construït aprofitant el fort pendent del terreny i que fins l’actualitat tenia un difícil accés , ara amb l’obra prevista dins del Pla de sostenibilitat millorarà molt la seva accessibilitat i possibilitat de visita.

L’acció ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un veí, propietari del terreny que envolta l’església que ha cedit el terreny a l’ajuntament per a l’ús públic per tal de facilitar l’accés i millorar així la visita de totes les persones i principalment d’aquelles amb dificultats de mobilitat.

El Pla de Sostenibilitat de la Vall  de Boí, planteja convertir el  municipi en uns destinació de referència per la seva accessibilitat, en totes les seves formes i possibilitats.

L’obra d’accés a l’absis es durà a terme en els propers dies i es preveu la seva finalització durant el mes de gener.

Els allotjaments de la Vall de Boí fomenten la sostenibilitat turística amb més de 300 iniciatives

Amb el Pla de Sostenibilitat turística de la destinació (PSTD) s'ha realitzat un anàlisi de les iniciatives de sostenibilitat dels allotjaments per tal de convertir-se en una destinació de referència pel creixent col.lectiu de turistes responsables i sensibilitzats amb l'impacte dels seus viatges.

Aquest anàlisi, que s'ha realitzat en col.laboració amb l'empresa Vivential Value, especialitzada en intel.ligència turística, ha permès tenir una detallada caracterització de l'oferta d'allotjaments sostenibles existents al municipi a partir de la pròpia comunicació que fan els establiments respecte les seves actuacions i iniciatives de sostenibilitat.

Iniciatives que van des de la gestió més eficient de residus a millorar la mobilitat de baix impacte ambiental o l'optimització en consums energètics i d'aigua.

Entre les principals conclusions de l'estudi, que ha estat pioner en el conjunt de l'Estat pel que fa a una destinació de muntanya, cal destacar:

- S'han identificat 304 iniciatives sostenibles comunicades pels allotjaments dins dels canals de reserva digital, on el client reclama tenir disponible aquesta informació.

- Un 60% dels establiments hotelers i un 58% de turisme rural comuniquen algunes iniciatives sostenbiles.

- Destaquen les iniciatives relacionades amb la gestió i reducció de residus (35% del total de les actuacions identificades) seguit de les relatives a l'optimització dels consums d'aigua (24%).

Amb aquestes dades i d'altres que s'estan treballant dins l'estratègia de sostenibilitat, es dissenyaran accions de millora per tal d'alinear els empresaris i professionals del sector amb l'estratègia global de la destinació, amb l'objectiu comú de convertir el territori en un referent en turisme responsable i sostenible.

GOOGLE STREET VIEW

El Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, donada la gran importància de la transformació digital per al municipi, ha engegat un projecte d'enregistrament d'imatges per a la plataforma Google Street View.

Les imatges en un format 360º donaran visibilitat a l'important conjunt romànic de la Vall de Boí declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO permetent al visitant fer una visita virtual de tot el conjunt romànic, tant a l'interior com a l'exterior.

Així, en aquesta primera digitalització es podran veure Sant Quirc i la Nativitat de Durro, l'Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, Sant Feliu de Barruera i Santa Eulàlia d'Erill la Vall i es preveu finalitzar la digitalització de tot el conjunt així com altres espais del municipi en el termini d'un any.

Aquesta acció forma part del Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, finançat per la Unió Europea, Next GenerationEU.

Presentació Pla de Sostenibilitat Vall de Boí a Lleida

El passat dimecres 16 de novembre, a la seu de Pimec Lleida, la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, va presentar les inversions turístiques a les comarques lleidatanes contemplades en el marc de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de Sostenibilitat turística en destinacions.

A l'acte de presentació va assistir l'alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera qui va presentar el Pla de Sostenibilitat de la Vall de Boí, que compta amb 17 accions  quantificades en 2 MEUR.

Els altres dos projectes que també es van presentar i van ser seleccionats en la convocatòria de 2021, i finançats amb els fons europeus Next Generation UE, són:

- Naturalment Lleida de la Diputació de Lleida;

- Segre Rialb, destí nàutic d'interior, del Consorci de Segre Rialb.

E-commerce

Entre les accions del Pla es planteja dotar el destí de les eines tecnològiques suficients per tal de col·laborar en la digitalització de l’oferta turística, millorant-ne la seva gestió, promoció i comercialització.

En aquest sentit, el passat dia 14 a les 17.00h es va convocar la primera reunió de treball amb les empreses on es va presentar una nova proposta d’e-commerce per a tot l’empresariat, amb l’objectiu de valorar la possibilitat de millorar la plataforma actual  per alguns o accedir a una plataforma de comercialització per primer cop als altres.

Pumptrack

El primer equipament realitzat dins el Pla de Sostenibilitat és la construcció d'un pumptrack que forma part de l'Outdoor Park Vall de Boí.

Un equipament esportiu per a tots els públics, a la zona del passeig del riu de Barruera tant per a bicicletes, patinets, patins com per a skates, on poden circular impulsant-se amb la inèrcia adquirida en els salts i peralts del circuit.

Aquest circuit és un lloc d'entrenament i aprenentage esportiu que complementa i millora la conducció amb bicicleta de muntanya, l'esquí i l'snowboard.