Vés al contingut

Balls Tradicionals

Balls tradicionals, de La Vall de Boí

Ball de Sant Isidre i La Pila a Taüll

A Taüll, el 3r diumenge de juliol i coincidint amb la Festa Major es balla el ball de Sant Isidre: els nois del poble corren al voltant del sant per prendre-li les seves riqueses, mentre ell es defensa amb el seu bastó. Després de prendre-li el "garllà" (una coca) els nois del poble ballen formant una rotllana i donant voltes la fila d'homes es converteix en la base de la pila, una torre humana de tres pisos anomenada Pila. Es corona per un sol home que, dempeus, saluda als quatre punts cardinals amb els braços alçats.

Conta la llegenda que en un any de molta sequera en el que no hi van haver collites i es va patir molta fam, els habitants de Taüll, desesperats, es van encomanar a Sant Isidre perquè els ajudés. El sant va fer camí cap a Taüll per portar-los el remei, i per suportar el llarg viatge, portava una bota de vi i una coca anomenada Garllà. En arribar, els joves de Taüll no el van reconèixer i van córrer desesperats cap a ell, prenent-li la coca que portava per menjar-se-la.

Ball Pla, a Taüll i Durro

El Ball Pla és un dansa que es balla durant la celebració de les festes majors de Taüll i també de Durro. Els dansaires són gent del poble, on les parelles estan formades per un home casat i una dona soltera i per un home solter i una dona casada. Les parelles se situen una darrere de l'altra fent una fila mentre van avançant i les dones van girant sobre elles mateixes. El grup de tots els dansaires s'obre a tota la plaça en forma de ventall, en parelles, una vora l'altra mentre continuen ballant i les dones girant. El ritme s'accelera, les parelles es tornen a disposar en fila, i la dansa continua seguint el perímetre de la plaça.