Ball de Sant Isidre i La Pila a Taüll, Ball Pla a Taüll i Durro
A Taüll, el 3r diumenge de juliol i coincidint amb la Festa Major es balla el ball de Sant Isidre: els nois del poble corren al voltant del sant per prendre-li les seves riqueses, mentre ell es defensa amb el seu bastó. Després de prendre-li el "garllà" (una coca) els nois del poble ballen formant una rotllana i donant voltes la fila d'homes es converteix en la base de la pila, una torre humana de tres pisos anomenada Pila. Al mig de la plaça de Taüll es forma una base, el primer pis i es corona per un sol home que, dempeus, saluda als quatre punts cardinals amb els braços alçats. Finalment, cap per avall balla amb els peus al so de la música de la pila.
Conta la llegenda que en un any de molta sequera en el que no hi van haver collites i es va patir molta fam, els habitants de Taüll, desesperats, es van encomanar a Sant Isidre perquè els ajudés. El sant va fer camí cap a Taüll per portar-los el remei, i per suportar el llarg viatge, portava una bota de vi i una coca anomenada Garllà. En arribar, els joves de Taüll no el van reconèixer i van córrer desesperats cap a ell, prenent-li la coca que portava per menjar-se-la.
Aquesta llegenda és la que es representa durant el Ball de Sant Isidre. Els homes del poble dansen a la plaça al ritme de la música, i a continuació intenten prendre-li a Sant Isidre el garllà, mentre ell es defensa a colps de bastó. Quan ho aconsegueixen, segueixen dansant formant una rotllana, que posteriorment es desfà en una filera que es va caragolant fins conformar la base de la Pila.
Més tard es el torn del Ball Pla, dansa que es balla durant la celebració de les festes majors de Taüll i també de Durro. Els dansaires són gent del poble, on les parelles estan formades per un home casat i una dona soltera i per un home solter i una dona casada. Les parelles se situen una darrere de l'altra fent una fila mentre van avançant i les dones van girant sobre elles mateixes. El grup de tots els dansaires s'obre a tota la plaça en forma de ventall, en parelles, una vora l'altra mentre continuen ballant i les dones girant. El ritme s'accelera, les parelles es tornen a disposar en fila, i la dansa continua seguint el perímetre de la plaça.