L’Àrea 5G Alt Pirineu va retransmete per primera vegada en directe les falles a Erill la Vall

5G Falles Erill la Vall
11/07/2022

El dissabte 9 de juliol es va retransmetre en directe amb 5G de la baixada de les falles a Erill la Vall, a la Vall de Boí. Es tracta d’un projecte pilot fruit de les Àrees 5G, iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, que compta amb el suport de la Fundació i2CAT i Mobile World Capital Barcelona.

Aquest és el primer pilot que es fa en el marc de l’Àrea 5G Alt Pirineu, que compta amb el lideratge local de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i amb el suport de la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Ajuntament de Tremp. Per a la realització d’aquest pilot en concret, s’ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall de Boí i el Patronat de la Vall de Boí.

La retransmissió en directe per part de Pirineus TV va comptar amb una unitat mòbil amb quatre càmeres per transmetre l’esdeveniment i dos reporters utilitzant dispositius mòbils 5G: un dels reporters gravava els fallaires des de l’inici de la baixada, mentre que el segon era al mateix poble, on finalitzava el recorregut, per tal de cobrir l’arribada i poder entrevistar diversos participants i representants de la festivitat. Telefònica va proporcionar la cobertura 5G a través del node 5G que hi ha en servei a Taüll i que va permetre dur a terme la retransmissió en directe. Amb aquest projecte pilot es va testejar la tecnologia 5G aplicada a la retransmissió d’esdeveniments en directe, permetent validar així els beneficis i capacitats que permet obtenir aquest tipus de connectivitat. En aquest cas, la baixa latència, el gran ample de banda que proporciona la 5G i la possibilitat de realitzar connexions en directe amb dispositius mòbils, van millorar substancialment l’experiència dels professionals, així com la de l’usuari final.

Font: Mobile World Capital